Дарина Колишева, Община Каварна: Септември е месец, наситен с културни събития, целта е повече хора да изживеят положителни емоции

Интервю на Дарина Колишева, секретар на Община Каварна за Радио „Фокус“ по повод културна програма на Общината за месец септември

Водещ: Г-жо Колишева, за да удължи туристическият сезон Община Каварна организира много събития през месец септември. Но преди да поговорим за тях, да ни кажете как мероприятията, които организираха през лятото, се отразиха на интереса на туристите и тяхната посещаемост в общината?

Дарина Колишева: Това е било винаги идеята на екипа, който работи в областта на културата и на спорта – все повече и повече хора да дойдат в Каварна, да преживеят положителни емоции, да запомнят лятото си в нашия град, да прекарат едни незабравими дни, защото в Каварна оценяваме това, което имаме, и искаме да го покажем и да го споделим с повече хора. Има изключително интересни кътчета, и тези пространства в града, и в общината ни са свързани с историята, с културата. И на колкото повече хора покажем красотите, толкова по-наситен става и животът в нашия град. Тези пространства са свързани с нашите археологически обекти, които работят усилено, с природните ни резервати, с музеите ни – експозициите на Историческия музей, с Музея „Добруджа и морето“, Етнографския ни комплекс, с Художествената ни галерия „Христо Градечлиев“. Хората, които посещават града, имат възможност да станат участници в едни многобройни фестивали и празници, които ние организираме. Така че съм убедена, икономистите ще кажат в края на сезона, но интересът към Каварна винаги е бил голям, и ние го задържаме с усилия и с любов към пространството, в което ние живеем.

Водещ: Първото събитие от месец септември приключи – това е Миденият и рибен фест. Как приключи той?

Дарина Колишева: Рибеният и миденият фест е един емблематичен фестивал за Каварна. За 15 поредна година правим това събитие. Тази година спецификата му беше свързана с гостуването на една огромна делегация от побратимения ни унгарски град Чопак на ез. Балатон, където имаха възможност кметът на града заедно с неговия екип, и с готвачи от Унгария да ни представят кулинарни изкушения от техния район. За сметка на това нашите майстори също се представиха добре. И това състезание и това изкуство, което демонстрираха пред хората, беше изключително интересно и приятно. И наред с мидите и рибата, естествено, звучи много музика и има много настроение. Площадът в града беше една витрина на кулинарните умения на майсторите-готвачи от страната и чужбина. Трите дни бяха наситени с много настроение, с много хора в града, с присъствието на „Тоника Домини“, Борис Солтарийски, дует „Ритон“, Йордан Марков. Така че заедно с многото риба, миди с мирис на море, бира, имаше и много настроение, много музика. Това е един от механизмите, които ни карат да продължаваме туристическия сезон, за да бъдат доволни всички – и хотелиери, и къщи за гости, семейни хотели, ресторанти, бистра.

Водещ: Този фестивал е пример как общината работи с бизнеса. Как се зароди идеята за него?

Дарина Колишева: Този фестивал преди 15 години тръгна от един разговор с наши колеги, които бяха в бранша и работиха отдавна. Тръгна от Октоберфест в Германия последва посещение на колеги, които отидоха да видят механизмите, които работят там. И решихме да направим нашенско каварненско копие на този малък фестивал. И понеже Каварна е свързана с мидения бранш и  има много ферми за миди, фестивалът намери своето най-удачно място.

Водещ: Предстоят много интересни събития. Какво включва културният афиш на общината за месец септември?

Дарина Колишева: Септември е наситен месец, защото има много официални празници – и Съединението на Княжество България, и провъзгласяването на Независимостта. Ние имаме и наш празник, свързан с възвръщането на Южна Добруджа към България – 78 години ще станат тази година. Наред с тези сериозни празници, в които активно участие вземат и музея, и читалищата на територията на общината, имаме много наши специфични празници, които са свързани с духа на Каварна. В момента тече ХХ издание на един пленер по живопис с ръководител на пленера Долорес Дюлова и с много изявени художници, които се вдъхновяват от красотите на нашия район. Ние нямаме голяма плажна ивица, каквато имат съседните общини, но за сметка на това брегът е много красив, приятен за разходка и за наблюдения и това привлича художниците. Наред с този сериозен пленер по живопис, ни предстои XV издание на един друг също много симпатичен бутиков пленер „Море вятър“, който започва на 15 септември. Създатели на този форум са Владимир Зънчарски и Милен Джановски. Заедно с наши млади творци, активно се включват и румънци. И отново този наш скалист бряг ги обединява и провокира въображението им, таланта им. Освен дърво и керамика, тази години те искат да включат и живопис. Миналата година експериментираха с метал, търсеха провокации, правеха експерименти. Опитваме се тази година да надградим този пленер с възстановяването на една друга наша идея, която бяхме започнали преди доста години със студентите от Великотърновския университет. Тази година също имаме една група от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, които ще бъдат на пленера „Море вятър“. И заедно двата пленера ще работят, за да видим какво в крайна сметка ще изложат в залите на художествената ни галерия. Предстои XVII издание на Националните културни празници „Албена“. Това е едно събитие, което се превърна вече в емблематично за общините от Североизточна България. Заедно с Издателство „Захари Стоянов“ и Курортен комплекс „Албена“ в продължение на няколко дни уважавани големи имена и творци в България са наши гости. Ние ги посрещаме, коментираме с тях, вълнуваме се от това, което те са създали през съответната година. И съответно нашите деца и хора в града имат възможност да се докоснат до сериозни имена в нашата литература. Така че активна е програмата на Община Каварна в септемврийските дни.

Водещ: Стартира гласуване за 3-и поред път за Национални туристически награди, което обяви министърът на туризма Николина Ангелкова през уикенда. Предполагам, че ще подадете своята кандидатура, защото има какво да предложите.

Дарина Колишева: Да.

Водещ: А на нашите слушатели, които са посетили това чудесно кътче на България, ги информираме, че вече могат да гласуват онлайн за общо 16 категории от формата Национални туристически награди.

 

0 Comments

Няма коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *